Alătură-te comunităţii Altfel.md

Cât alcool se poate de băut, fără daune pentru sănătate

Actual

Cât alcool se poate de băut, fără daune pentru sănătate

imagine articol

Elizabeth Taylor, Lisa Minelli, Courtney Love, Britney Spears, Naomi Campbell, Drew Barrymore – este departe de o listă completă de staruri care au avut probleme cu alcoolul. Tobey Maguire a recunoscut, de asemenea, în mod public, că s-a luptat cu dependența de alcool, care aproape l-a împiedicat să joace rolul de „Spider-Man”. Deci, care este doza sigură de alcool pentru oameni? Și unde este linia dincolo de care începe dependența?

Alcoolul desigur, poate fi și benefic când vine vorba de bolile cardiovasculare, colicile hepatice sau renale. În momentul în care nu se găsesc medicamente la îndemână, puteți folosi coniac sau vodcă – 1 lingură din una din aceste băuturi va elimina spasmele vaselor de sânge și va îmbunătăți starea pacientului înainte de sosirea ambulanței.

Nimeni nu va contesta beneficiile vinului roșu sec, care conține niște antioxidanți puternici, care previn dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a cancerului, întârzie îmbătrânirea creierului și a sistemului musculo-scheletal.

În plus, vinurile naturale îmbunătățesc digestia și previn depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge, deși Organizația Mondială a Sănătății interzice medicilor să recomande pacienților orice băuturi alcoolice ca remediu. Și tocmai pentru că alcoolul poate fi util doar în doze mici, în cantități mari, acesta cauzează dependență și dezvoltarea alcoolismului.

Care este doza sigură de alcool?

Conform recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății), bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 40 g de alcool pur pe zi (aproximativ 2 sticle de bere, 100 ml de vodcă sau 3 pahare de vin uscat), iar femeile – 30 de grame de alcool pur (1,5 sticle de bere sau 80 de grame de vodcă, 2 pahare de vin uscat), cu condiția că două zile pe săptămână aceștia nu vor consuma deloc alcool.

Când începe dependența?

Foarte puțini oameni au curaj să recunoască că sunt dependenți de alcool. Majoritatea consideră că beau, în fond, foarte puțin, dar, de fapt, o persoană poate bea o sticlă de bere pe zi, dar zilnic și un alt fel de băutură, dar mult. Cine dintre ei are probleme cu alcoolul? Organizația Mondială a Sănătății cunoaște răspunsul la această întrebare. Experții OMS disting patru forme de consum de alcool:

  1. Formă sigură. Atunci când o persoană bea nu mai mult de 210 ml (pentru bărbați) sau 135 ml (pentru femei) de alcool pur pe săptămână. În același timp, cantitatea de alcool pe zi nu trebuie să depășească dozele sigure: 40 ml (pentru bărbați) și 30 ml alcool (pentru femei).
  2. Formă periculoasă. Aceasta este atunci când o persoană depășește dozele sigure și nu urmează regimul de sobrietate. Medicii avertizează că, odată cu această atitudine față de băuturile alcoolice, o persoană riscă să devină dependentă de alcool în viitor și să primească ca „bonus” una dintre bolile asociate consumului excesiv de băuturi tari (ciroză, ulcer gastric, anemie, insuficiență cardiacă etc.)
  3. Consumul cu consecințe nocive. Atunci când o persoană bea băutură (consumul continuu de alcool peste 2 zile), simte o dorință irezistibilă de a se îmbăta. Dar cel mai caracteristic simptom al acestei forme este pierderea controlului asupra cantității de băutură. Adică, o persoană a pierdut simțul proporției și, din ce în ce mai des, se îmbată. Această formă nu se consideră încă dependență, dar creierul și organele interne sunt deja destul de afectate.
  4. Alcoolismul. Această formă de consum de alcool se caracterizează prin refuzul categoric al unei persoane de a renunța la alcool chiar și în ciuda sănătății șubrede. La acest stadiu, forma de intoxicație se schimbă, de exemplu, înainte când persoana se îmbăta, devenea veselă și adormea, iar acum comportamentul devine agresiv.

sursa: Lady.ua

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

To Top