Alătură-te comunităţii Altfel.md

Old Chișinău în imagini: Istoria Serviciului de Pompieri al orașului

Actual

Old Chișinău în imagini: Istoria Serviciului de Pompieri al orașului

imagine articol

La început, serviciul de pompieri Chișinău nici măcar nu era foarte necesar deoarece încendiile se întâmplau rar și nu se extindeau prea mult (puteau fi arse una sau două clădiri). De exemplu, despre cât de rar se întâmplau asemenea evenimente nefaste ne spune și statistica pentru perioada 1836-1843, atunci când în oraș s-au înregistrat un total de 25 de incendii în 8 ani, ceea ce înseamnă aproximativ 3 incendii pe an.

De regulă, focul era stins de voluntari, despre incendii anunțau clopotele bisericilor iar apa era adusă din cele mai apropiate surse.  Orașul deținea mai multe butoaie, destinate în mod special livrării apei în caz de incendiu. Dar iată că cai orașul nu avea, pentru a căra aceste butoaie, municipalitatea conta pe căruțași și pe transportatorii de apă pe care îi aducea întâmplarea în zona incendiului și la fel, totul se făcea voluntar.

Desigur, cei din urmă făceau tot posibilul să scape de o asemenea datorie neplăcută, care nu le aducea nici un venit, mai pierdeau și timpul, prin urmare, la primele lovituri de clopot, aceștia erau primii care părăseau zona incendiului cât mai repede.

Și procesul stingerii pojarului începea anume cu prinderea acestor cetățeni iresponsabili pentru a organiza transportarea apei în clădirea arzândă. Apa, însă, de multe ori ajungea deja când nu mai rămânea nimic de stins. Cu toate că incediile se întâmplau rar, dar totuși se întâmplau, iar sistemul existent de suprimare a acestora era absolut ineficient.

Există rapoarte că în 1816 au fost achiziționate 2 țevi, 7 cai și un set de instrumente necesare – căngi, cârlige, topoare. În 1819, consiliul municipal a alocat 800 de ruble pentru repararea echipamentului de stingere a incendiilor existent și achiziționarea unui nou echipament.

Primul departament de pompieri cu adevărat organizat apare însă în Chișinău în anul 1829. S-a organizat brigada de pompieri, compusă din comandantul brigăzii de pompieri și 12 detașamente. Serviciul a fost subvenționat de către guvern, iar pompierii de rând primeau subsidii din veniturile orașului.

În 1830 serviciul avea următorul inventar: 8 cai, 5 țevi, 8 furtunuri, 8 butoaie, 8 găleți, 16 cârlige, 19 cange, 10 furci, 2 dricuri și 4 scări.

În același an, în 1830, guvernatorul de atunci Sorokunsky, a exprimat intenția construirii unei clădiri separate cu un turn de veghe pentru pompieri. O astfel de clădire a fost construită, dar mai târziu.

În perioada cuprinsă între anii 1830 și începutul anilor 1850, departamentul de pompieri a avut o existență tristă, suferind de lipsă de finanțare. Singura inovație în această perioadă – în 1851, pompierii din Chișinău au fost dotați cu echipament special – căști de metal.

În 1853, guvernatorul militar Fiodorov a petrecut un audit, în urma căruia a devenit clară necesitatea de a schimba ceva – caii erau bătrâni și nu erau de ajuns iar echipamentul în mare parte era deja foarte uzat.

În același an, 1853, a fost mărită echipa pompierilor, iar subvențiile guvernamentale pentru întreținerea acestora au crescut.

Despre organizarea ineficientă a serviciului de pompieri (și în general a serviciilor din oraș) spune următorul incident:

Odată cu creșterea finanțării în 1853, au fost comandate unelte speciale de la depoul din Moscova, care în 1857 au fost livrate la Chișinău.

Cu toate acestea, la sosire acestora, s-a dovedit că nu există oameni în oraș care poată lucra cu aceste instrumente noi. Prin urmare, guvernul regional a propus ca societățile urbane să aleagă din anturajul lor 3 persoane, de preferință meșteșugari, astfel încât să poată fi trimiși la depoul din Moscova pentru a învăța meseria de pompier și utilizarea echipamentului pentru incendii. Nu s-au găsit oameni interesați. Mai apoi, Duma s-a adresat consiliului meșteșugarilor, după care au ales 3 meșteri pentru instruire. După aproape doi ani (28 martie 1859), Consiliul de administrație a răspuns că „doritori de a călători și a se instrui nu sunt”.

Duma orășenească a trebuit să se adreseze la depourile din Moscova și Sankt-Petersburg, ca să fie trimis un specialist experimentat pentru a deservi și a opera noul echipament. Cu toate acestea, până când nu există informații dacă cineva a venit sau nu de acolo. Poate s-au descurcat și ai noștri până la urmă.

Cea mai mare parte a bugetului destinat serviciului de pompieri a fost cheltuită pe achiziționarea cailor și întreținera acestora. Cu toate acestea, caii tot nu erau suficienți.  De exemplu, în anii 1850, Departamentul de Pompieri din Chișinău trebuia să aibă 56 de cai, în timp ce în realitate erau între 12 și 20 de ani, iar majoritatea erau bătrâni.

Abia în anii 1860, brigada de pompieri a fost adusă la 94 de bărbați, la 56 de cai.

Așa cum s-a menționat anterior, în anii 1830 s-a exprimat intenția construirii unei clădiri separate cu un turn de veghe pentru pompieri. În acest scop, a fost repartizat un lot de teren la marginea orașului pentru a construi o clădire și un turn. Periferiile orașului de atunci sunt centrul Chișinăului de acum. Un turn înalt, care putea fi văzut din aproape toate părțile orașului și din care era posibilă cercetarea întregului oraș, se afla în locul clădirii actuale a primăriei. Acesta poate fi văzut și pe unele fotografii rare și ilustrațiile din acea vreme.

Turnul de Pompieri Chișinău. Fotografie din 1867 / oldchisinau
Gravură din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, strada Alexandrovskaya. Turnul de pompieri din clădirea primăriei / oldchisinau
Pictură din anul 1897. Turnul de pompieri din clădirea acturală a primăriei / oldchisinau
Pictură din 1897. Turnul de pompieri și pompierii / oldchisinau
Turnul de pompieri într-o imagine panoramică din 1889 (marcat cu săgeată) / oldchisinau
Turnul de pompieri într-o imagine panoramică din 1889 (marcat cu săgeată) / oldchisinau

Orașul a crescut odată cu trecerea timpului. În anul 1892, ca parte a construcției unei conducte de apă la Chișinău, au fost construite două turnuri de apă. Unul dintre ele, care a supraviețuit până în prezent pe strada A. Mateevici, a fost echipat cu o nouă unitate de pompieri. Turnul însăși a devenit un fel de turn de veghe – etajul superior a servit drept punct de observare, de unde era ușor de inspectat orașul în căutarea unor incendii.

Departamentul de pompieride pe strada actuală A. Mateevici. Fotografie din anii 1920 / oldchisinau
Departamentul de pompieride pe strada actuală A. Mateevici. Fotografie din anii 1920 / oldchisinau
Departamentul de pompieride pe strada actuală A. Mateevici. Fotografie din anii 1920 / oldchisinau

În 1905, din departamentul de pompieri al municipiului Chișinău făceau parte:

Comandantul departamentului de pompieri – 1
Pompierii superiori si muncitori – 60
Cai cu ham – 45
Furtunuri – 7
Mâneci pentru furtunuri – 14
Butoaie – 14
Frânghii de siguranță – 1
Căzi – 2
Căldări – 40
Scări – 12
Căngi – 18
Topoare – 40
Costul total este de 21.000 de ruble.

Echipele de pompieri profesionale, cu toate acestea, nu reușeau întotdeauna să facă față incendiilor. Societatea nu a putut rămâne indiferentă față de o chestiune atât de importantă ca salvarea oamenilor înșiși, prin urmare, brigăzile de pompieri voluntare au început să apară în tot Imperiul Rus. În 1897, această mișcare a fost legalizată – ministrul afacerilor interne a aprobat „Regulamentul Normal al Brigăzii Voluntare de Pompieri”.

Prima brigadă voluntară de pompieri din Chișinău a apărut în 1902 la inițiativa primarului Karl Schmidt. Echipa a fost condusă de inginerul Mikhail Konstantinovich Chekerul-Kush, cunoscut și ca arhitectul orașului, care lăsat locuitorilor din Chișinău, printre altele, și clădirea fostei Bănci orășenești (actuala Sala cu Orgă).

Nou-formata asociație de pompieri a fost finanțată la început doar din donațiile benevole ale participanților și ale scietății civile. Mai târziu, M.K. Chekerul-Kush, comandantul echipei, a reușit să găsească fonduri suplimentare, și a creat pe baza asociației de pompieri existente, de asemenea, un grup de coșari (hornari care curăță coșurile de fum și sobele de funigine) și o orchestră, care au adus venit suplimentar.

Karl Alexandrovich Schmidt (stânga) și Mikhail Konstantinovich Chekeril-Kush (dreapta) / oldchisinau
Componența societății voluntare a pompierilor din Chișinău în 1914 / oldchisinau

Clopotele au rămas în continuare principalul mod de alertă a populației în situații de incendiu. Deci, într-unul din ziarele britanice din 1923, găsim următoarea fotografie intitulată „Alarmă de incendiu din România”, care ne ajută să ne facem o impresie mai clară despre organizarea serviciului de pompieri:

oldchisinau

Mai jos scrie: „Cu cât se dezvoltă mai mult un oraș, cu atât mai eficiente trebuie să fie măsurile pentru a combate incendiile. În Chișinău (România) pe strada principală, atârnă două clopote, care servesc ca alarmă în caz de foc”.

După clădirea de pe fundal, putem stabili și locul –  intersecția bulevardului actual Ștefan cel Mare și strada Mihai Eminescu.

În 1934, în Chișinău, lucrau mai mult de 60 de pompieri.

Departamentul de pompieri de pe strada actuală. A. Mateevich. anul 1936 / oldchisinau

În 1940, în oraș au existat două departamente de pompieri: unul în partea de sus a orașului, celălalt în partea de jos. Primul, pe strada actuală A. Mateevici, a fost menționat deja mai sus. Al doilea a fost pe strada Veniamin Costache, 20 (fosta stradă Konstantinovskaya). Acum, această stradă nu mai există, dar era situată aproximativ între strada actuală Romană (aproape paralelă cu ea) și biserica armeană.

În perioada sovietică, serviciul de pompieri din Chișinău a continuat să se dezvolte împreună cu orașul. Începând cu 1 ianuarie 1983, societatea voluntară de stingere a incendiilor din oraș includea 282 de organizații primare – peste 70.000 de persoane.

În prezent, serviciul de pompieri din Chișinău a fost reorganizat în Departamentul de Pompieri și Salvatori al Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale și continuă să salveze locuitorii din oraș și proprietățile lor de foc.

Sursa: Oldchisinau. Pe baza materialelor forumului „Orașul meu Chișinău”, „Colecția jubiliară a orașului Chișinău 1812 – 1912”, 1914, Enciclopedia „Chișinău”, 1984.

Yuri Shvets

 

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

To Top