Old Chișinău în imagini: Cofetăria Manicov, care a înfrumusețat locul pe care astăzi stă Casa Presei

În vremurile de altădată, locuitorii Chișinăului nu prea aveau de unde alege localurile unde puteau să se relaxeze și să se distreze. Mulți preferau, când venea vorba de odihnă și ieșiri în oraș, să viziteze cele câteva cafenele și restaurante ale orașului. Una dintre cele mai rafinate și bine cunoscute localuri de acest gen a fost cofetăria Manicov.

Fiind un local popular și unul din cele mai longevive, cofetăria apare deseori imortalizată pe fotografii vechi, ceea ce ne ajută să urmărim istoria ei.

Despre primii ani de activitate a cofetăriei se știe că se afla în centrul Chișinăului pe strada Aleksandrovskaia (actualul bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt). Numele său se găsește într-una din fotografiile făcute de premierul Kondratski la expoziția agricolă a Basarabiei în 1889. Andrei Ivanovich Manicov a participat la această expoziție, echipând pavilionul-cafenea.

Кишинев
Pavilionul-cofetărie al lui Manicov la expoziția din 1889 / Oldchisinau

În continuare, despre istoriei cafenelei, știm că și-a deschis ușile în 1901 în casa Shvartsman, situată la colțul de Nord al străzilor actuale Pușkin și Veronica Micle, fiind una din casele notabile din oraș. Casa a găzduit diverse magazine, iar în perioada interbelică – chiar și un consulat francez, însă nu a fost păstrată, fiind distrusă în al doilea Război Mondial.

Кишинев
Casa Shvartsman la începutul secolului XX / Oldchisinau

Apropo, fotografia de mai sus a fost făcută chiar în perioada în care o parte din primul etaj al casei era închiriat de Andrei Ivanovici Manicov pentru cofetăria sa. Se vede panoul și o terasă.

Кишинев
Cafeneaua Manicov în casa Shvartsman / Oldchisinau

În noul loc, cafeneaua a funcționat foarte puțin timp. Deja în 1903, A.I. Mankov achiziționează o clădire chiar vizavi de cofetărie care era funcțională. Clădirea de peste drum este demolată, iar în locul ei este construită o una nouă. La 4 septembrie 1905, în această nouă clădire, special adaptată, aflată pe strada Fontannaia nr. 11 (strada actuală Veronica Micle) a fost mutată cafeneaua.

Кишинев
Cofetăria Manicov propria sa casă, la începutul secolului XX / Oldchisinau

Clădirea era mică, destul de originală și cochetă, cu două cupole și fațade bogat decorate.

Кишинев
Cupola / Oldchisinau
Кишинев
O parte din decorul clădirii / Oldchisinau
Кишинев
Vizitatori și lucrători ai cofetăriei Manicov / Oldchisinau
Кишинев
Vedere spre strada Fontannaia și Cafeneaua Manicov / Oldchisinau

După 1918, lucrurile mergeau la fel de bine pentru A.I. Mankov. Concurenți erau mulți, dar buna reputație și activitatea îndelungată au făcut-o una dintre cele mai populare cafenele ale orașului.

Кишинев
Cofetăria Manicov, anii 1920 / Oldchisinau

Cofetăria a lucrat până în anul 1934, când Andrei Ivanovici a murit la vârsta venerabilă de 92 de ani. Nici clădirea cafenelei nu a trăit prea mult, după moartea părintelui său – a fost distrusă în război peste mai puțin de 10 ani. Iar în perioada sovietică, întregul cartier unde era localizată cafeneaua a fost ocupat de Casa Presei.

Harta de mai jos arată amplasarea și dimensiunile aproximative ale cofetăriei lui Manicov

Кишинев
Oldchisinau

sursa: Oldchisinau
Autor: Iuri Svet


Free WordPress Themes, Free Android Games