Alătură-te comunităţii Altfel.md

UNICEF: Unul din trei copii sub cinci ani, la nivel global, este subnutrit sau supraponderal

Foto: rte.ie

Actual

UNICEF: Unul din trei copii sub cinci ani, la nivel global, este subnutrit sau supraponderal

O treime din cei aproape 700 de milioane de copii sub cinci ani din lume sunt subnutriți sau supraponderali și se confruntă cu probleme de sănătate pe viață din aceste cauze, potrivit unei analize sumbre efectuate de ONU privind alimentația copiilor la nivel global, citate de France24.

„Alimentația este temelia unui corp sănătos, a unei minți sănătoase și a viitorului sănătos. Cu toate acestea, prea mulți copii și tineri nu obțin ceeade ce au nevoie” a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, în legătură cu prima evaluare asupra subiectului de această importanţă, publicat de organizaţie în ultimii 20 de ani.

Deşi numărul copiilor care nu primesc suficientă hrană în raport cu nevoile lor nutritive a scăzut semnificativ (-40% între 1990 şi 2005), aceasta rămâne o problemă majoră pentru multe ţări, în special în Africa subsahariană şi Asia de Sud.

Astfel, 149 de milioane de copii la nivel mondial sunt prea mici pentru vârsta lor (retard de creştere din cauza malnutriţiei cronice), iar alți 50 de milioane sunt prea slabi în raport cu înălţimea lor (emaciere, legată de o malnutriţie acută şi/sau o problemă de absorbţie a nutrienţilor).

În același timp, UNICEF atrage atenția asupra unei probleme de lungă durată, numită „foamea ascunsă”, de care suferă aproximativ jumătate dintre copiii de pe glob sub cinci ani. Aceasta este o altă formă de malnutriție, explicată de experții UNICEF prin faptul că acești copii nu primesc vitaminele și mineralele esențiale (fier, iod, vitamina A şi C, în special din cauza lipsei fructelor şi legumelor şi a produselor de origine animală), cu toate că au o alimentație bogată în calorii. Aceste deficienţe, afirmă organizaţia, pot avea consecinţe fizice severe (sistem imunitar deficitar, probleme de vedere sau auz) şi intelectuale.

Acest fenomen începe la o vârstă fragedă, cu o alăptare insuficientă şi o diversificare cu alimente necorespunzătoare, notează UNICEF. El este amplificat de „accesibilitatea crescândă la alimente bogate în calorii, însă cu un conţinut scăzut de nutrienţi”, precum mâncarea de tip fast-food, tăiţei instant, etc., afirmă organismul internaţional.

În cele din urmă, excesul de greutate şi obezitatea se dezvoltă rapid, cu 40 de milioane de copii afectaţi, inclusiv în ţările sărace.

În timp ce această problemă era aproape necunoscută în ţările cu venituri mici în 1990 (doar 3% din ţările din această categorie aveau mai mult de 10% dintre copii supraponderali), acum trei sferturi dintre ele se confruntă cu această problemă.

„În trecut, se credea că (...) excesul de greutate şi obezitatea îi afectau numai pe cei bogaţi, dar acesta nu mai este cazul”, a declarat Victor Aguayo, medic în sănătate publică.

„Diferitele forme de malnutriţie coexistă din ce în ce mai mult în aceeaşi ţară (...) şi deseori în aceeaşi gospodărie” (cu o mamă supraponderală şi un copil subnutrit, de exemplu) sau chiar „cu acelaşi individ la vârste diferite”, a mai spus el, adăugând că malnutriţia în copilărie reprezintă un factor de risc de a deveni supraponderal sau obez la vârsta adultă.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top