Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 16 Iulie. Despre Marea Schismă și lansarea navei Apollo 11, care a dus primii oameni pe Lună

Foto: Igor Rotari, Unimedia

Istorie

A fost odată, într-o zi de 16 Iulie. Despre Marea Schismă și lansarea navei Apollo 11, care a dus primii oameni pe Lună

Sărbătoriții zilei sunt: fotbalistul galez Gareth Bale, actorul american Will Ferrell și istoricul moldovean Andrei Eșanu.

- Într-o zi de 16 iulie, în 622, avea loc la Hegira, plecarea profetului Mahomed de la Mecca la Medina (Hegira).

- Tot într-o zi de 16 iulie, 1054 avea loc Marea Schismă dintre bisericile creștine occidentale și bisericile orientale de rit bizantin. Patriarhul Mihail I Kerudarios și Papa Leon al IX-lea se excomunicau reciproc. Astfel s-a produs separarea definitivă a Bisericii de la Roma de cea de la Constantinopol iar creştinismul s-a împărțit în două mari ramuri, apuseană (catolică) şi răsăriteană (ortodoxă).

Marea schismă / Sursa:Pinterest

- În anul 1477, în perioada 22 iunie — 16 iulie, Ştefan cel Mare construieşte pe malul stîng al Dunării cetatea Chilia Nouă.

- La 16 iulie, 1544, Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc”, prima carte tipărită în limba română.

- În ziua de16 iulie, 1653 Se încheie cea de-a doua domnie a lui Vasile Lupu în Moldova.

Vasile Lupu / Sursa:Wikipedia

- La data de 16 iulie 1661, Banca suedeză „Stockholms Banco” emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.

Primii bani de hârtie în Europa / Sursa:Wkipedia

- Tot într-o zi de 16 iulie, în 1782, avea loc, la Viena, premiera operei „Răpirea din Serai” de W.A. Mozart.

- Pe 16 iulie 1876 era înființată „Societatea Națională de Cruce Roșie a României”.

- În 1898, pe 16 iulie, avea loc vizita oficială, la Petersburg, a lui Carol I, regele României (1866-1914) - prima vizită, după cucerirea independenței, a unui șef de stat român în Rusia.

- Pe 16 iulie 1920, era semnat „Acordul de la Spa” privind reparațiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial. României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparațiilor germane și 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria și Bulgaria).

- În 1941, la 16 iulie, orele 3, la două săptămâni de la începutul operațiunilor militare ale Armatelor 3 și 4 Române și a Armatei 11 germane în Basarabia, unităţile Diviziei 1 Blindată sub comanda generalului Sion au pătruns prin lupte în partea de nord a orașului Chişinău. Îndată după aceea, Divizia 72, care după lupte grele dar victorioase deschise drumul prin Călărași, către Chișinău, a luat în stăpânire partea de vest a orașului. În seara zilei de 16 iulie 1941, orașul Chișinău, capitala Basarabiei, a fost eliberat de Armata Română, Iar Basarabia reintrase în componența României, după ce cu un an mai devreme a fost cedată Uniunii Sovietice, ca urmare a unui ultimatum al Moscovei.

- Pe 16 iulie 1945, în cadrul Proiectului Manhattan, în deșertul Alamogordo din SUA a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test”, în care s-au folosit șase kilograme de plutoniu și care a declanșat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o rază de 700 metri, calcinat.

- La data de 16 iulie 1965, Charles de Gaulle și președintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugurau tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta. Considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), în prezent ocupă locul al patrulea.

Tunelul Mont Blanc / Sursa:Chamonix.net

- Pe 16 iulie 1969 era lansată racheta Saturn V în cadrul misiunii Apollo 11 care va duce pentru prima dată oameni pe Lună.

APOLLO 11 / Sursa:NASA

- Tot în aceeași zi, 1969, The Beatles înregistrează „Here Comes The Sun” și „Something”.

- În 1979, pe 16 iulie, Saddam Hussein prelua puterea în Irak, înlocuindu-l pe președintele Ahmad Hassan al-Bakr, care a guvernat Irakul într-o manieră dictatorială arbitrară, cu caracter semi-laic, a promovat o politică belicistă, inițiind un război lung și anevoios împotriva Iranului și mai târziu o campanie fulger în care a cucerit și a anexat emiratul vecin al Kuweitului. Bazându-se ca și regimurile irakiene precedente pe hegemonia comunității musulmane sunite, a inițiat masacre împotriva populației șiite (de exemplu, masacrul de la Dujail din 1982) și a kurzilor, împotriva acestora din urmă uzând și arme chimice (contra localității Halabja), crime pentru care a fost judecat și executat prin spânzurare.

Saddam Hussein / Sursa:The Guardian

- Tot într-o zi de 16 iulie, în 1989, murea Herbert von Karajan, considerat unul dintre cei mai mari dirijori din toate timpurile.

- În 1999, la 16 iulie, John F. Kennedy, Jr., celebru avocat american, și fiul președintelui John F. Kennedy, care pilota un avion Piper Saratoga, moare când avionul său s-a prăbușit în Oceanul Atlantic. Soția lui, Carolyn Bessette Kennedy, și cumnata lui, Lauren Bessette, de asemenea, au murit.

- Pe 16 iulie 2000 avea loc ultima eclipsă de lună a secolului XX.

Sursa: Wikipedia

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top