Alătură-te comunităţii Altfel.md

Raportul Oficial Facebook: pagini false din Republica Moldova sponsorizate cu 20 000$

Foto: newsroom.fb

Actual

Raportul Oficial Facebook: pagini false din Republica Moldova sponsorizate cu 20 000$

La începutul săptămânii curente au dispărut mai multe conturi și pagini, majoritatea troll, potrivit Unimedia. Azi compania Facebook a emis un comunicat oficial menit să clarifice motivele acestor acțiuni venite în plină campanie electorală.

„La începutul acestei săptămâni, am eliminat 168 de conturi Facebook, 28 de pagini și opt conturi de Instagram, care aveau un comportament neadecvat coordonat care vizează populația din Moldova. Această activitate a apărut în Moldova și a folosit o combinație de conturi false și unele conturi autentice cu scopul de a induce în eroare cetățenii. Având în vedere viitoarele alegeri din Moldova, am ținut să aducem la cunoștință oamenilor despre măsurile pe care le-am luat și despre acțiunile, despre care astăzi cunoaștem toți”, se arată în comunicat.

Angajații Facebook susțin că în urma analizei manuale efectuate de ei, au identificat oamenii din spatele acestor conturi și pagini false. Mai mult, ițele duc și la angajați ai Guvernului.

Potrivit un raport scurt, Facebook anunță următoarele cifre:

- Prezența pe Facebook și Instagram: 168 conturi Facebook, 28 de pagini și 8 conturi pe Instagram.

- Următori: aproximativ 54.000 de conturi au urmărit cel puțin una dintre aceste Pagini d epe Facebook și aproximativ 1300 de conturi au urmărit cel puțin unul dintre aceste conturi Instagram.

- Publicitate: aproape 20.000 de dolari cheltuiți pentru a sponsoriza postările de pe Facebook și Instagram plătite în dolari SUA, euro și lei românești.

Totodată, se menționează faptul că „examinarea conținutului organic provenit din aceste conturi încă nu este finalizată.”

„Am inițiat o anchetă interne internă privind comportamentul neautentic coordonat în Moldova, pe baza cererilor unei organizație locale a societății civile” se mai arată în comunicat.

Compania Facebook asigură că lucrează în mod constant pentru a detecta și a opri acest tip de activitate, deoarece nu-și dorește ca serviciile sale să fie folosite pentru a manipula oamenii. Totodată, notează că eliminarea conturilor și paginilor suspecte se face nu în baza conținutului pe care îl generază, ci pe baza comportamentului neadecvat.

„Pentru a ne asigura că suntem în continuare cu un pas înainte de înrădăcinarea abuzurilor, investim intens în construirea unei tehnologii mai bune, angajăm mai mulți oameni și colaborăm mai intens cu autoritățile de aplicare a legii, experții în securitate și alte companii de tehnologie”.

În comunicat sunt prezentate și exemple de pagini și conturi false, din lista celor care au fost eliminate de angajații Facebook.

Exemplu / Sursa:newsroom.fb.com
Exemplu / Sursa:newsroom.fb.com
Exemplu / Sursa:newsroom.fb.com
Exemplu / Sursa:newsroom.fb.com
Exemplu / Sursa:newsroom.fb.com
Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top