Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 11 Iulie. Despre prima gramatică a limbii române și Bătălia de la Mărăști

Foto: Igor Rotari, Unimedia

Istorie

A fost odată, într-o zi de 11 Iulie. Despre prima gramatică a limbii române și Bătălia de la Mărăști

Astăzi este Ziua Mondială a Populației, declarată ca zi internațională de către Organizația Națiunilor Unite în 1987, cand populația lumii a atins pragul de 5 miliarde. Sărbătoriții zilei sunt: actrița română Mariana Buruiană, cântăreața americană Suzanne Vega, cântărețul algerian Cheb Mami, cântăreața americană Lil’ Kim, muzicianul american Richie Sambora (Bon Jovi), creatorul de modă Giorgio Armani și actorul moldovean Petru Vutcărău.

- Într-o zi de 11 iulie, în 1405, navigatorul chinez Zheng He, în fruntea unei flote maritime de 208 vase, cu un tonaj total de peste 7.000 tone și echipaje reunind 20.000 de oameni, pleacă într-o temerară expediție spre Oceanul de Vest (Oceanul Indian si Marea Rosie de astazi). Aceasta a constituit un eveniment unic în istoria navigației mondiale, precedând cu aproape un secol expediția navigatorului spaniol de origine italiană Cristofor Columb, descoperitorul Americii.

Amiralul Zheng He / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 11 iulie, 1428, s-a făcut prima atestare a mănăstirii Horaița (Neamţ), emisă de Cancelaria lui Alexandru cel Bun.

- În 1714, pe 11 iulie, Dimitrie Cantemir era ales membru de onoare al Academiei din Berlin, al cărei președinte era atunci Gottried Wilhelm Leibniz. Este pentru prima dată când un român este ales într-un for științific internațional.

- La 11 iulie, 1776, căptitanul James Cook începe cea de-a treia călătorie. În principal scopul călătoriei a fost o încercare de a descoperi Pasajul de Nord-Vest.

James Cook / Sursa:Wikipedia

- La data de 11 iulie 1780 apărea, în limba latină, prima gramatică a limbii române, scrisă de Samuil Micu și Gheorghe Sincai („Elementa linguae daco-romanae sive valachae”).

- În anul 1801, 11 iulie, astronomul francez Jean-Louis Pons descoperă prima sa cometă. În următorii 27 de ani el a descoperit alte 36 de comete, mai mult decât oricare altă persoană din istorie.

Jean-Louis Pons / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 11 iulie, în 1917, în timpul Primului Război Mondial, începea Bătălia de la Mărăști, în care Armata Română condusă de generalul Alexandru Averescu, obține o victorie ca la carte asupra trupelor germano-austro-ungare (19 iulie/1 august 1917). Victoria Armatei Române în vara anului 1917 face parte din seria marilor bătălii de la: Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – în urma cărora trupele româno-ruse reuşesc să oprească ofensiva germano-austro-ungară ce urmărea scoaterea României din război şi pătrunderea în partea ucraineană a Rusiei.

- În ziua de 11 iulie, 1969, a fost lansat „Space Oddity” al lui David Bowie în Marea Britanie, pentru prima oară. Lansarea a fost grăbită pentru a coincide cu aterizarea Apollo 11 pe Luna (24 iulie 1969), prima misiune pe Luna. De-abia la a doua lansare, un an mai târziu în Marea Britanie și în 1973, în Statele Unite, „Space Oddity” a devenit un hit.

- La 11 iulie, 1979, prima stație spațială a Americii, Skylab, este distrusă la reintrarea în atmosfera Pământului deasupra Oceanului Indian.

Fragment descoperit din Skylab / Sursa:Wikipedia

- La data de 11 iulie 1987, populația lumii atingea cifra de 5 miliarde de locuitori.

În anul 1800 populația globului constituia 1 miliard, în 1930 - 2 miliarde, în 1960 - 3 miliarde, în 1974 - 4 miliarde, în 1987 - 5 miliarde, iar în anul 1999 se sărbătorea „Ziua celor 6 miliarde”. De atunci a crescut anual în medie cu 78 de milioane. O.N.U. a anunțat că populația Globului a atins în 2012 - 7 miliarde de locuitori. Peviziunile pentru viitor stabilesc că în anul 2025 populația lumii va număra 8 miliarde, urmând ca până în 2050 numărul acesteia să crească la 9 miliarde.

- În 1995, pe 11 iulie, trupe sârbo-bosniace conduse de Ratko Mladic invadau localitatea Srebrenica, care se afla sub protecția trupelor O.N.U. Căderea Srebrenicei a constituit un pretext destul de convingător pentru intervențiile militare NATO în Bosnia. Ratko Mladic a fost găsit vinovat în noiembrie 2017 de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, care l-a condamnat la închisoare pe viaţă.

- La 1 iulie, 2012, astronomii anunță descoperirea S/2012 P 1, a cincea lună a lui Pluto.

sursa: Wikipedia

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top