Alătură-te comunităţii Altfel.md

Rusia, ținta glumelor: Prezintă screenshot-uri din jocuri video ca dovadă că SUA și ISIS ar avea o înțelegere secretă

Actual

Rusia, ținta glumelor: Prezintă screenshot-uri din jocuri video ca dovadă că SUA și ISIS ar avea o înțelegere secretă

imagine articol

În dimineața zilei de 14 noiembrie 2017, Ministerul Apărării al Rusiei a publicat mai multe mesaje în limba rusă, arabă și engleză pe conturile Twitter și Facebook, susținând că prezintă dovezi incontestabile de coluziune între unitățile de luptă din SUA și ISIS.  Au fost publicate mai multe fotografii din 9 noiembrie, care,din declarațiile Ministerului, arată cum convoaiele ISIS au părăsit Abu Kamal în zone controlate de forțele speciale americane, scrie Independent.co.uk.

Dar a apărut o problemă. Mai mulți bloggeri și cetățeni au găsit fotografiile prezentate de ruși ca dovezi extrem de familiare. Unele circulau de zile întregi și, în multe cazuri, fuseseră lejer descoperite.

Unele imagini par a fi preluate dintr-un videoclip publicat de Ministerul irakian al Apărării, arătând atacuri aeriene irakiene împotriva țintelor ISIS în apropiere de Fallujah în iunie 2016. Altele par să provină din acțiunea militară din Libia.

Conform acuzațiilor rusești, înaltul comandamentul al SUA a refuzat să loveascăluptătorii ISIS care fugeau din Abu Kamal. Mai mult, ei „au împiedicat activitățile forțelor aeriene ruse” care operează în zonă.

Statele Unite „imita” o bătălie împotriva terorismului internațional, a declarat Ministerul rus al Apărării. De fapt, îi permiteau ISIS să „se regrupeze” și să se „reînarmeze”.

Vladimir Frolov, expert în securitate și fost consilier al Kremlinului, a declarat pentru The Independent că postările pe social media au sugerat o „lipsă de supraveghere a adulților” în cadrul Ministerului Apărării.

„Aceasta este lucru care ar fi fost imposibil în perioada sovietică”, a spus el. „Rusia se confruntă cu o singură amenințare militară majoră – și aceasta este serviciul de presă al președintelui”.

Ceea ce s-a arătat, de fapt, a fost o captură de ecran preluată de pe jocul video AC-130 Gunship Simulator, mai concret, o captură de ecran din videoclipul promoțional pentru acest joc publicat pe 25 martie:

Comparația dintre imaginea publicată de Ministerul Apărării și imaginea din jocul video arată că acestea sunt identice, mai ales că imaginile includeau chiar și o parte din textul videoclipului promoțional „DEVELOPMENT FOOTAGE. THIS IS A WORK IN PROGRESS. ALL CONTENT SUBJECT TO CHANGE” vizibile în imaginea decupată, utilizată de Ministerul Apărării al Rusiei drept „dovezi incontestabile”.

Până la ora 14.00 ora locală, la aproximativ o oră după publicare, Ministerul Apărării al Rusiei a eliminat fotografiile contestate de pe paginile sale de social media. Dar aceasta nu este prima dată când Ministerul rus de Externe a folosit imagini false. În timpul documentarului lui Oliver Stone despre Vladimir Putin, președintele rus a fost filmat arătând imaginile lui Oliver Stone despre ceea ce pretinde el că ar fi forțele rusești din Siria, dar care s-a dovedit a fi un film vechi al forțelor americane din Afganistan:

Când acest lucru a fost adus în atenția Kremlinului, ei au susținut că Ministerul Apărării din Rusia a furnizat videoclipul. Dacă Ministerul rus este dispus să renunțe la falsuri la adresa președintelui Putin, acum pare oarecum surprinzător că încearcă iar să păcălească lumea cu înregistrările din jocuri video, dar, din păcate, pentru minister, se pare că societatea civilă, spre deosebire de președintele Putin, nu este ușor de mințit.

 

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

To Top