Alătură-te comunităţii Altfel.md

Start la călătorii gratuite cu trenul în UE. Tinerii de 18 ani, vacanţe cu trenul timp de o lună: „A înţelege pe ce lume trăieşti este esenţial”

Actual

Start la călătorii gratuite cu trenul în UE. Tinerii de 18 ani, vacanţe cu trenul timp de o lună: „A înţelege pe ce lume trăieşti este esenţial”

imagine articol

Start la călătorii gratuite cu trenul în UE. De astăzi până pe 26 iunie, se pot face înscrierile în programul „DiscoverEU” pentru tinerii care au 18 ani şi vor să viziteze mai multe ţări europene. Comisia Europeană pune la bătaie 12 milioane de euro pentru ca statele membre să fie descoperite de către tineri. Există însă şi nişte condiţii: permisele de călătorie pot fi obţinute doar de cei care au împlinit 18 ani până la 1 iulie 2018, ceilalţi pot aplica în 2019. Iar pentru a primi biletul gratuit trebuie să prezentaţi un plan de călătorie care să includă şi obiective de patrimoniu cultural, scrie Libertatea

Programul „DiscoverEU” începe astăzi. Astfel, tinerii care vor să călătorească gratuit, cu trenul, în Uniunea Europeană, o vor putea face gratuit.

Cum ajungi gratis cu trenul în UE

Există, aşadar, şi criterii pentru cei care doresc să se înscrie.

– să aibă un document de identitate valabil şi să fie cetăţean al Uniunii Europene
– tinerii care ai împlinit 18 ani până la 1 iulie 2018 – cei care împlinesc această vârstă începând cu 2 iulie, se pot înscrie în ediţia următoare
– cei care doresc sî se înscrie trebuie să prezinte şi un plan de călătorie, care să cuprindă şi obiective de patrimoniu cultural, trebuie precizate exact ţările pe care vor să le viziteze şi câte zile vor sta în fiecare ţară din Uniunea Europeană
– perioada călătoriei trebuie să fie în perioada 9 iulie – 30 septembrie 2018 şi să includă cel puţin o ţară europeană şi maximum patru state membre UE
– tinerii care vor să călătorească în grup, o pot face în echipe de maximum 5 persoane şi trebuie desemnat un lider
înscrierile se fac în perioada 12-26 iunie 2018 aici: http://europa.eu/youth/discoverEU_ro

Cât costă 

Dacă sunt admişi, cei care pleacă în Uniunea Europeană cu trenul nu vor plăti nimic pe transport. Vor avea doar un permis de călătorie, pentru care UE alocă maximum 480 de euro pentru 30 de zile.

Comisia Europeană alocă 12 milioane de euro pentru programul „DiscoverEu”, iar din România vor fi, în medie, 750 de beneficiari. Dacă nu sunt suficient de mulţi tineri înscrişi, numărul biletelor se reportează pentru o perioadă din iarnă.

Deşi este la prima ediţie, programul ar urma să fie continuat şi în anii următori. Comisia Europeană a luat în calcul proiectul şi l-a propus şi în perioada 2021-2027, cu un buget total de 700 de milioane de euro.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

To Top