Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 19 iunie. Despre cuplul care a vândut secretul bombei atomice Uniunii Sovietice și debutul trupei Guns N’ Roses

Istorie

A fost odată, într-o zi de 19 iunie. Despre cuplul care a vândut secretul bombei atomice Uniunii Sovietice și debutul trupei Guns N’ Roses

imagine articol

Astăzi le spunem „La mulți ani!” fostului baterist AC/DC, Simon Wright, chitaristului de la Korn, Brian Welch, actorului moldovean de teatru şi cinema Constantin Adam și gimnastei române de talie mondială, Larisa Iordache. 

– Într-o zi de 19 iunie, în 1828, schitul Rudi, Basarabia țaristă, este transformat din schit pentru călugări în schit pentru călugărițe.

– La data de 19 iunie, în 1820, se năștea meseria de dirijor. Ludwig Spohr devenea primul muzician care folosea o baghetă pentru coordonarea unei orchestre în timpul unui concert în Anglia.

Image result for Ludwig Spohr
Wikipedia

– Tot pe 19 iunie, dar în 1854, apărea și primul acordeon, patentat de americanul Cyrill Demian, un instrument muzical manual, constând dint-un burduf atașat la două rame de formă dreptunghiulară, pe care sunt montate butoane, sau la unele tipuri, clape asemănătoare celor de la pian. Cel care cânta la acordeon produce diferitele note apăsând butoanele și clapele.

Related image
Wikipedia

– Tot într-o zi de 1899, la București, se naște George Călinescu, critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă. Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Își semnează întotdeauna articolele cu pseudonimul G. Călinescu, după o modă destul de răspîndită în perioada interbelică.

Image result for george calinescu
Wikipedia

– La data de 19 iunie 1931, americanii aflau ca atunci când vrei să intri pe ușă nu este nevoie, întotdeauna, să apeși pe clanță, chiar dacă nu există prin preajmă vreun ușier. În Statele Unite erau patentate și instalate primele uși comandate cu ajutorul unei celule fotoelectrice. Primele uși automate glisante cu celulă fotoelectrică au fost instalate într-un restaurant, între bucătărie și sala de mese.

– Tot într-o zi de 19 iunie, în 1953, soții Julius si Ethel Rosenberg erau închiși în închisoarea Sing Sing de lângă New York, sub acuzația că au livrat Uniunii Sovietice secretul bombei atomice. Cei doi au fost ultimii americani executați pentru spionaj. Procesul de spionaj al secolului a durat numai 2 zile și a declanșat în intreaga lume, în contextul „războiului rece”, manifestații antiamericane. În 1993, la 40 de ani de la moartea lor, cei doi au fost achitați, în urma procesului de revizuire deschis de copiii lor.

Image result for Julius Ethel Rosenberg
Wikipedia

– Pe 19 iunie 1956, Marilyn Monroe, în vârstă de 30 de ani, se căsătorea cu scriitorul Arthur Miller. Celebrul dramaturg avea 35 de ani, iar Marilyn 24 atunci când s-au întalnit prima oară. El era căsătorit de șaisprezece ani și avea doi copii. În căutarea unui camin, Marilyn, care nu își cunoscuse până atunci tatăl, l-a numit pe Arthur Miller „Daddy”. Pe inelele lor a fost gravat „Acum pentru totdeauna”. Căsnicia lor a durat 5 ani și s-a încheiat dupa ce Marilyn a pierdut o a doua sarcină. El s-a recăsătorit la scurt timp iar ea a murit un an mai târziu, pe 5 august 1962, în urma unei supradoze de pastile. Miller a refuzat să participe la înmormântare.

Image result for marilyn monroe miller
The Red List

– Tot într-o zi de 19 iunie, în 1967 – Paul McCartney recunoaște că a consumat LSD și cere fanilor să îl înțelegă și să nu se întoarcă împotriva lui.

– Într-o zi de 19 iunie, în 1978, un nou personaj își făcea loc în lumea benzilor desenate – simpaticul și leneșul motan Garfield, creat de Jim Davis. În 2004, Garfield, devenit deja cel mai celebru personaj de benzi desenate, a ajuns mare vedetă de cinema, datorită filmului care îi poartă numele. Despre Garfield, motanul preferat al Americii, „părintele” lui, Jim Davis, a declarat: „Copiii îl iubesc pentru farsele pe care le face celorlalți. Adolescenții se identifică cu negarea oricărei autorități, caracteristică celebrului motan. În ceea ce-i privește pe adulți, Garfield le diminuează sentimentul de vinovăție creat de slăbiciunile cărora se lasă pradă – mâncatul excesiv, lipsa exercițiului fizic, lenea sau lipsa de chef. Garfield are curajul să facă și să spună lucruri pe care noi, oamenii, nu le-am face. De aceea, el seamănă cu foarte mulți dintre noi.

Image result for garfield 1978
Garfield

– Pe 19 iunie 1987, trupa Guns N’ Roses debuta în Marea Britanie la „Marquee Club” în Londra, cu toate biletele vândute.

– În 1993, pe 19 iunie, Tina Turner ocupa locul întâi în topurile britanice cu piesa „What’s Love Got To Do With It”.

sursa: Wikipedia

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top