Alătură-te comunităţii Altfel.md

Winnie the Pooh, cenzurat în China

La ei

Winnie the Pooh, cenzurat în China

imagine articol

Anumite referiri la Winnie the Pooh, celebrul personaj animat, au fost blocate recent pe rețelele de socializare din China, unde simpaticul urs a fost comparat în trecut cu președintele acestei țări, Xi Jinping, informează AFP.

Luni dimineață, afișarea imaginii celebrului urs animat era încă posibilă pe rețeaua de socializarea Weibo — echivalentul chinez al platformei de microblogging americane Twitter — alături de cuvintele „Weini xiao xiong” („Winnie ursulețul”, în limba chineză). Însă orice comentariu asociat acestui personaj era blocat, cu un mesaj de eroare care îi avertizează pe internauții chinezi în legătură cu faptul că „acest conținut este ilegal”, scrie Agerpres.

Popularul serviciu de mesagerie instantanee WeChat, foarte utilizat în China, a suprimat imaginea ursului Winnie the Pooh din galeria sa de emoticoane, însă utilizatorii pot încă să distribuie propriile imagini animate ale acestui personaj celebru, creat în Marea Britanie în anii 1920.

„Săracul Winnie. Ce rău a făcut acest adorabil ursuleț pasionat de miere?”, s-a întrebat un internaut pe platforma Weibo.

În contextul apropierii congresului cincinal al Partidului Comunist Chinez, în timpul căruia președintele Xi Jinping are toate șansele să obțină un nou mandat la conducerea țării, cenzorii din Beijing au devenit foarte vigilenți atunci când trebuie să protejeze imaginea șefului statului.

Primele comparații între ursulețul dolofan și liderul celei de-a doua puteri economice a lumii au apărut în 2013, după ce internauții au suprapus o imagine a lui Xi Jinping și a fostului președinte american Barack Obama peste un desen care îi prezenta pe Winnie the Pooh în compania prietenului său Tigger — un pui de tigru.

În anul următor, internauții ironici au reluat gluma, publicând o fotografie a președintelui chinez și a prim-ministrului japonez Shinzo Abe, comparați cu o imagine în care Winnie the Pooh strângea o copită a lui Eeyore, micuțul măgăruș din același desen animat.

În 2015, imaginea președintelui chinez care trecea în revistă trupele naționale a fost comparată cu aceea a lui Winnie the Pooh care stătea în picioare într-o mașină decapotabilă. Acea imagine a devenit „cea mai cenzurată fotografie a anului în China”, potrivit portalului de analiză politică Global Risks Insights.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top